A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

19 серпня 1943 року було звільнено село Боромля від фашистських окупантів…

Дата: 20.08.2020 09:37
Кількість переглядів: 1243

19 серпня 1943 року було звільнено село Боромля від фашистських окупантів…

  Фото без опису17 лютого 1943 року частини Червоної армії разом з партизанами звільнили Боромлю від фашистських окупантів. Але це перше звільнення не стало остаточним. Ворог підтягнув свіжі сили і 11 березня 1943 р. знову захопив село. На декілька місяців знову була відновлена фашистська влада на селі.

  З 10 серпня почалися нові бої за визволення Боромлі, у яких загинуло майже 560 радянських воїнів. Фашисти зайняли вигідний рубіж - це західні висоти і околиці села. Першу лінію німецької оборони зайняли 166-та піхотна і 7-ма танкова дивізія, а з району станції Боромля вогнем важких гармат їх підтримував бронепоїзд. З лісу били далекобійні гармати. З повітря наземні частини прикривалися літаками. З боку радянських військ на північній околиці Боромлі наступали частини 23-ї стрілецької дивізії. Виснажливі бої в центрі і на південній околиці села вела 161-ша Червонопрапорна ордена Богдана Хмельницького Станіславська стрілецька дивізія. Долю битви за Боромлю вирішив сміливий маневр 565-го полку майора О.О.Єрмолаєва. Він наказав одному батальйону наступати з фронту, а іншим двом - нанести удар по флангу в напрямку південної околиці села. Цей маневр був несподіваним для ворога. Дивізія почала відвойовувати населений пункт і вийшла до річки Боромлі . Далі цей військовий успіх був розвинутий, що і призвело до повного визволення Боромлі від фашистів.   19 серпня 1943 року було повністю звільнено село Боромля від фашистських окупантів. Мужність і героїзм у боях при звільненні села виявили багато бійців.

  Минуло вже багато часу від тих подій, але ми повинні пам’ятати і вшановувати славне минуле, що зв’язало багатьох людей та село Боромля. Низький уклін нашим героям! Ніщо не забуте, ніхто не забутий!
  Як кажуть мудрі, хто пам’ятає своє минуле, свою історію, в того буде майбутнє. Ми одна з небагатьох громад, що має таке багате на історичні, знакові події минуле, тому ми просто зобов'язані зберегти отримане, надбати сьогоднішнє та достойно передати його наступним поколінням.

  Ми вклоняємося тим, хто брав участь у партизансько – підпільній боротьбі, хто своїми зусиллями у тилу наближав таку жадану для всіх  Перемогу та висловлюємо глибоку вдячність ветеранам війни, усім учасникам тих доленосних подій за нездоланну стійкість і звитягу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь