Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

ОГОЛОШЕННЯ

Дата: 31.03.2021 10:10
Кількість переглядів: 406

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

  Фото без описуПроблема дитячого сирітства з кожним днем стає актуальнішою і болючішою темою для нашого суспільства. Для дитини родина виступає першим і основним компонентом середовища, у якому безпосередньо відбувається її фізичний, психічний, емоційний, інтелектуальний та соціальний розвиток. Цілком очевидно, що одним із першочергових завдань державної політики у сфері захисту прав дітей є створення належних умов для забезпечення реалізації права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування зростати в родинному оточенні.

  Сімейні форми виховання - це усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’і, дитячі будинки сімейного типу.

  Усиновлення – є найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини, тобто прийняття її у сім’ю на правах рідної. Тільки ця форма влаштування з усіх існуючих має наслідком втрату дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Дитина може бути усиновлена з будь-якої форми влаштування: опіки, прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, інтернатного закладу, якщо вона перебуває на обліку як дитина, котра підлягає усиновленню.

  Грошова допомога надається у розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні дитини у розмірі 41 280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

  Прийомна сім’я - це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.. У разі утворення ПС прийомні батьки беруть прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов.

  Розмір допомоги ПС залежить від віку дитини. Місячна норма соціальних виплат на дітей складає 2,5 неоподаткованих прожиткових мінімуми визначених законодавством для даного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми.

  Дитячий будинок сімейного типу - це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від п’яти до десяти дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. До ДБСТ в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою у родинних стосунках.

  Розмір допомоги ДБСТ залежить від віку дитини. Місячна норма соціальних виплат на дітей складає 2,5 неоподаткованих прожиткових мінімуми визначених законодавством для даного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми. Крім того, батьки-вихователі ДБСТ отримують грошове забезпечення у розмірі 1прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця, незалежно від розміру пенсії, аліментів, стипендії .

  Для прикладу, розмір грошового забезпечення батькам-вихователям ДБСТ, у якому проживає десять дітей, виплачується 21020 грн – кожному по 10510 грн на місяць.

  Опіка та піклування — влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцятирічного віку, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини.

  Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, - 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ! Якщо ви або ваші знайомі, маєте намір взяти на виховання дитину-сироту або дитину позбавлену батьківського піклування звертайтеся до відділення соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Боромлянської сільської ради

Наша адреса: с. Боромля, вул. Сумська,10

Контактний телефон - 0957576828


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь