A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

ОГОЛОШЕННЯ

Дата: 31.03.2021 10:10
Кількість переглядів: 358

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

  Фото без описуПроблема дитячого сирітства з кожним днем стає актуальнішою і болючішою темою для нашого суспільства. Для дитини родина виступає першим і основним компонентом середовища, у якому безпосередньо відбувається її фізичний, психічний, емоційний, інтелектуальний та соціальний розвиток. Цілком очевидно, що одним із першочергових завдань державної політики у сфері захисту прав дітей є створення належних умов для забезпечення реалізації права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування зростати в родинному оточенні.

  Сімейні форми виховання - це усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’і, дитячі будинки сімейного типу.

  Усиновлення – є найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини, тобто прийняття її у сім’ю на правах рідної. Тільки ця форма влаштування з усіх існуючих має наслідком втрату дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Дитина може бути усиновлена з будь-якої форми влаштування: опіки, прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, інтернатного закладу, якщо вона перебуває на обліку як дитина, котра підлягає усиновленню.

  Грошова допомога надається у розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні дитини у розмірі 41 280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

  Прийомна сім’я - це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.. У разі утворення ПС прийомні батьки беруть прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов.

  Розмір допомоги ПС залежить від віку дитини. Місячна норма соціальних виплат на дітей складає 2,5 неоподаткованих прожиткових мінімуми визначених законодавством для даного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми.

  Дитячий будинок сімейного типу - це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання від п’яти до десяти дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. До ДБСТ в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою у родинних стосунках.

  Розмір допомоги ДБСТ залежить від віку дитини. Місячна норма соціальних виплат на дітей складає 2,5 неоподаткованих прожиткових мінімуми визначених законодавством для даного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми. Крім того, батьки-вихователі ДБСТ отримують грошове забезпечення у розмірі 1прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця, незалежно від розміру пенсії, аліментів, стипендії .

  Для прикладу, розмір грошового забезпечення батькам-вихователям ДБСТ, у якому проживає десять дітей, виплачується 21020 грн – кожному по 10510 грн на місяць.

  Опіка та піклування — влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцятирічного віку, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини.

  Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, - 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ! Якщо ви або ваші знайомі, маєте намір взяти на виховання дитину-сироту або дитину позбавлену батьківського піклування звертайтеся до відділення соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Боромлянської сільської ради

Наша адреса: с. Боромля, вул. Сумська,10

Контактний телефон - 0957576828


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь