A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

ДО ВІДОМА!

Дата: 25.07.2022 09:06
Кількість переглядів: 953

Порядок виплати одноразової грошової  допомоги

сім’ям загиблих

  Фото без описуПитання виплати одноразової грошової допомоги регулюється Постановою  КМУ від 28.02.2022 № 168 “Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану”.

Хто має право на одноразову грошову допомогу?

  Члени сім'ї, батьки та утриманці військовослужбовців, які загинули в період дії воєнного стану (з 24.02.2022) під час участі в бойових діях.

Який розмір одноразової грошової допомоги?

  Розмір одноразової грошової допомоги становить 15 млн. гривень, що розподіляються рівними частками між членами сім’ї загиблого.

Хто має право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги?

  Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім'ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця. Члени сім'ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці - відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Як реалізувати право на отримання одноразової грошової допомоги?

  Особи, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги,  можуть реалізувати це право з дня його виникнення. Днем виникнення такого права є дата загибелі особи, в період дії воєнного стану, що зазначена у свідоцтві про смерть.

  У разі відмови однієї або кількох осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги,  від її отримання або якщо зазначені особи протягом трьох років з дня виникнення у них такого права його не реалізували, їх частки розподіляються між іншими особами, які мають право на одноразову грошову допомогу. Особам, які мають право на одноразову грошову допомогу, виплата їх частки здійснюється незалежно від реалізації такого права іншими особами.

  Якщо після призначення та виплати одноразової грошової допомоги у повному розмірі, за її отриманням звертаються інші особи, які мають на неї право, питання щодо перерозподілу суми такої допомоги вирішується за взаємною згодою осіб або в судовому порядку.

  Якщо сім’я загиблої особи одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги та одноразової грошової допомоги або компенсаційної виплати, встановлених іншими актами законодавства, здійснюється одна з таких виплат за її вибором.

  Одноразова грошова допомога виплачується також сім’ям померлих внаслідок поранення протягом 1 року після контузії, травми, каліцтва, отриманого під час захисту Батьківщини в період дії воєнного стану.

Які документи необхідно подати для призначення одноразової грошової допомоги?

  заяву кожного повнолітнього члена сім’ї, батьків та утриманців загиблого (померлого), які мають право на отримання допомоги, а у разі наявності малолітніх та/або неповнолітніх дітей - іншого з батьків або опікунів чи піклувальників дітей про виплату одноразової грошової допомоги; (подається до будь-якого ТЦК та СП (колишні військкомати) незалежно від місця реєстрації).

- витяг з наказу про виключення загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста із списків особового складу військової частини (підрозділу, органу);

- витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста, призваного на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві.

- документа, що свідчить про причини та обставини загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста, зокрема про те, що вона не пов’язана з вчиненням ним кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи самогубства;

- свідоцтва про смерть військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста;

- свідоцтва про народження військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста - для виплати одноразової грошової допомоги батькам загиблого (померлого);

- свідоцтва про шлюб - для виплати грошової допомоги дружині (чоловікові);

документів (відповідних сторінок за наявності), що посвідчують особу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту) членів сім’ї, з даними про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи, до яких внесено відомості про реєстрацію місця проживання, та довідку про реєстрацію місця проживання (у разі коли відомості про реєстрацію місця проживання до таких документів не внесені);

- свідоцтва про народження дитини - для виплати одноразової грошової допомоги дитині;

 документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України, - копію сторінки паспорта з такою відміткою);

- рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (померлого) (надають особи, які не були членами сім’ї загиблого (померлого), але перебували на його утриманні);

постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку смерті (контузії, травми або каліцтва), захворювання.

  У 3-х денний строк із дня отримання, районний (міський) ТЦК та СП повинен направити ці документи до обласного, Київського міського ТЦК та СП.

Що робити, якщо немає всіх документів?

  Якщо член сім’ї загиблого звертається без документів, що підтверджують загибель військовослужбовця та виплату йому винагороди, то керівник територіального центру комплектування зобов’язаний прийняти та зареєструвати заяву й розшукувати відсутні документи (подавати запити до військової частини, обласного, Київського міського ТЦК та СП, Командування Сухопутних військ ЗСУ).

 

  Зверніть увагу! Призначення і виплата одноразової грошової допомоги не здійснюються, якщо загибель (смерть) військовослужбовця, військовозобов’язаного чи резервіста є наслідком:

  • вчинення ним злочину або адміністративного правопорушення;
  • вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння;
  • навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);
  • подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Якщо Вам довелося зіткнутися з порушенням Вашого права :

  Ви можете ОТРИМАТИ безоплатну ПРАВОВУ допомогу за Єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги  0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів, цілодобово)

- звертайтеся до Тростянецького бюро правової допомоги. Ми знаходимось за адресою: вул. Леоніда Татаренка, 4, м. Тростянець.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь