A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

ДО ВІДОМА!

Дата: 26.07.2022 16:08
Кількість переглядів: 1211

Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в літній період

 Фото без опису Щорічною особливістю теплого літнього періоду являється сезонне зростання рівня гострих кишкових захворювань. За оперативними даними Держпродспоживслужби України з початку 2022 року в Україні зареєстровано 34 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, із них 138 дітей (45,7%).

   Гострі кишкові інфекції  – велика група захворювань, що перебігають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та ін), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусні інфекції.

  Практично всі збудники кишкових інфекцій є досить стійкими в довкіллі. Вони здатні довго існувати в ґрунті, воді і навіть на різних предметах. Наприклад, на ложках, тарілках, дверних ручках і меблях. Кишкові мікроби не бояться холоду, проте все ж вважають за краще жити там, де тепло і волого. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м'ясному фарші, холодці, киселях, а також у воді питній та воді водойм (особливо в літній час).

  Збудників кишкових інфекцій досить багато, але клінічно вони проявляють себе досить типово. Захворювання зазвичай починається з погіршення самопочуття, підвищення температури, з'являється нудота, діарея, болі в животі, здуття. При появі цих симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря.

  Найбільш сприйнятливі до гострих кишкових інфекцій діти. Пояснюється це тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина і шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості.    Для запобігання захворюванню на кишкові інфекції необхідно дотримуватись низки правил:

  • дотримуватись правил особистої гігієни, у тому числі ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • не купувати харчові продукти в місцях несанкціонованої торгівлі: стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць тощо;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності;
  • зберігати харчові продукти, особливо ті, що швидко псуються, в холодильнику;
  • для пиття, приготування їжі, миття посуду використовувати тільки доброякісну воду з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану;
  • овочі та фрукти потрібно ретельно мити в проточній воді та обдавати їх окропом, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді, не використовувати для цих цілей воду з відкритих водоймищ.

  ПАМ’ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 Тростянецький сектор державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського управління ГУ ДПСС  в Сумській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь