Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

ДО ВІДОМА!

Дата: 26.07.2022 16:11
Кількість переглядів: 1277

Держпродспоживслужба інформує про санітарно–епідемічну ситуацію щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за 6 місяців 2022 року

 Фото без опису Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2022 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 302 особи, з них 138 дітей (45,7 %), у тому числі після введення воєнного стану зареєстровано 27 спалахів, внаслідок яких постраждало 249 осіб, з них 103 дитини (41,4 %).

  Всього за 6 місяців 2022 року спалахи зареєстровано на території наступних областей (другою цифрою зазначено кількість спалахів після введення воєнного стану): у Львівській області – 12/11, Одеській – 4/3, Дніпропетровській – 3/3, Запорізькій та Київський – 3/2, Тернопільській – 2/2, Полтавській – 2/1, Закарпатській, Івано–Франківській – 1/1, Черкаській та Чернівецькій – по 1/0, м. Київ – 0/1 спалах.

  За 6 місяців 2022 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 5 спалахів зареєстровано у дитячих закладах (заклади дошкільної освіти – 4, школи – 1); 6 спалахів – у побуті; 6 спалахів, пов’язані із закладами громадського харчування; по 1 – з їдальнею промислового підприємства та установи виконання покарань; у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб – 15 спалахів.        

   За оперативними даними у поточному році 8 спалахів викликано вірусами (рота –, норовірусами), 1 спалах – шигелами , 5 – сальмонелами, 12 – іншими бактеріальними збудниками, при 5 спалахах – збудника не встановлено, при 1 – хворі не обстежувалися, при 2 – дослідження тривають.

  Передача збудників інфекції в 2022 році відбувалася: харчовим шляхом – 19 спалахів, контактно – побутовим шляхом – 9, при 3 – фактори та шляхи інфікування не встановлено, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, триває санітарно–епідеміологічне розслідування 2 спалахів.

  Також спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби за 6 місяців 2022 року взяли участь у розслідування 43 випадів ботулізму з 46 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби, придбаної в місці стихійної торгівлі.

  Серед всіх випадків ботулізму після початку введення воєнного стану зареєстровано 39 випадків, з 41 постраждалим.

  Необхідно відмітити, що саме в червні значно ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюваності на ботулізм. Було зареєстровано 20 випадків ботулізму з 20 постраждалими, майже стільки, скільки за 5 попередніх місяців.

  За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 18 випадків з 21 постраждалим пов’язано з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 13 випадків з 14 постраждалими, овочеві консерви – 3 випадки з 4 постраждалими та рибні 3 консерви – 2 випадки з 3 постраждалими), 18 випадків пов’язано із в’яленою, жареною рибою (13 – домашнього виготовлення, 4 – придбаною в місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження). У 6 випадках захворювання ймовірно пов’язано з продукцією промислового виробництва (5 – рибна продукція, 1 – м’ясна). Наразі у 5 випадках санітарно–епідеміологічне розслідування триває.

  Через російську військову агресію, масові руйнування інфраструктури, припинення проведення планових заходів державного нагляду (контролю) операторів ринку, особливо з настанням літнього сезону збільшує ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

  Держпродспоживслужба застерігає не купувати на стихійних ринках з рук, в мережі інтернет харчові продукти, виготовлені в домашніх умовах :

· напівфабрикати та консерви м’ясні, рибні, овочеві, гриби

· в’ялену, копчену та солону рибу

· кисло - молочну продукцію

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь