A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

«Переваги пробації»

Дата: 21.09.2022 15:21
Кількість переглядів: 762

 Фото без опису Людей, які вчиняють правопорушення, неможливо перевиховати за тюремними мурами. Цю проблему потрібно вирішувати завдяки системній роботі, яка здатна служити альтернативою ув’язненню – пробації. Важливо зрозуміти, що пробація – це не пробачення. Звісно, суспільство потребує справедливого вироку для понесення покарання за злочин. Але треба враховувати й перспективу та думати про те, чи буде правопорушник безпечним для суспільства після в’язниці. Пробація – це сучасний інструмент у роботі з правопорушниками, який відповідає практиці розвинених країн. Впровадження пробації в Україні є найбільш важливою і успішною реформою системи кримінальної юстиції України.

Клієнтами пробації є:

- обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь;

- особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт;

- особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт;

- особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням;

- особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Як працює пробація?

1. Досудова пробація – забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яка обвинувачується у вчиненні правопорушення, з метою врахування обставин її життя для прийняття судом справедливого рішення про міру її відповідальності (складення досудової доповіді).

2. Наглядова пробація – здійснення наглядових та соціально-виховних заходів: надання психологічної, консультативної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участь у виховних заходах та соціально-корисній діяльності, проведення індивідуально-профілактичної роботи, відносно особи, до якої застосовується пробація.

3. Пенітенціарна пробація – це допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі у трудовому та побутовому влаштуванні за обраним нею місцем проживання, влаштування до закладів охорони здоров’я та сприяння в адаптації до життя у суспільстві.

Пробаційні програми – спеціальні програми соціально-психологічного або психо-корекційного напряму, які суд зобов’язує пройти для того, щоб людина змінила свою прокримінальну поведінку, своє ставлення до оточуючих, свій внутрішній світ.

Які переваги пробації?

Для держави вцілому:

- зниження злочинності та кількості ув’язнених осіб;

- позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі на багато дорожче (в 10-12 разів) для держави, ніж перебування особи на пробації;

- дотримання міжнародних стандартів та європейських цінностей.

Для суспільства:

- убезпечення громади від вчинення повторних злочинів;

- справедливе здійснення правосуддя: обрання покарання, необхідного і достатнього для виправлення.

Для особи, яка вчинила правопорушення:

- можливість змінитися без ізоляції від суспільства, підтримка на шляху до змін;

- збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді;

- збереження роботи та житла.

  Одним з чинників, які здійснюють негативний вплив на розвиток нашого суспільства й держави, нині є високий рівень злочинності. Це негативно впливає на безпеку людей, їх життєдіяльність, нормальні відносини в родинах і колективах, сталість моральних правил співжиття.

  Для вирішення проблемних питань суб’єктів пробації Охтирський районний сектор №1 співпрацює з волонтером пробації Валерієм Лебідем, який працює юристом Тростянецького бюро правової допомоги, це наполеглива, відповідальна, толерантна та оптимістична особистість. Пан Валерій допомагає суб’єктам пробації, які в силу обставин, складних умов життя, умисно чи з необережності вчинили кримінальні правопорушення й засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Надає юридичну допомогу, спрямовану на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування сприятливих змін.

 Діяльність волонтерів пробації здійснюється відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» з урахуванням особливостей, визначених Кримінально-виконавчим кодексом України, Законами України «Про захист персональних даних», «Про пробацію» й нормативно-правовими актами.

  Волонтерська діяльність у пробації – це велика соціальна відповідальність та певний ризик, тому до здійснення волонтерства можуть бути допущені виключно громадяни, які усвідомлюють це й мають навички вирішення конфліктних і складних ситуацій.

  Протягом дев'яти місяців 2022 року по обліках сектору пройшло 72 особи, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, та притягнутих до адміністративної відповідальності:

- підготовлено 29 досудових доповідей, в т.ч. 3 на неповнолітніх обвинувачених;

- з метою підготовки до звільнення осіб, засуджених до покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певних строк опрацьовано 4 повідомлень-запитів від установ виконання покарання;

- на рахунок місцевих громад перераховано 1700 грн., сплачених засудженими до покарання у виді штрафу;

- в дохід держави протягом року перераховано коштів на суму 3668 грн. 72 коп., утриманих із заробітку засуджених до виправних робіт.

Пробація – цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність в Європі з точки зору зорієнтованості на убезпечення суспільства та попередження вчинення повторних злочинів особами,  які їх вже вчиняли.

Впровадження пробації в Україні – це не лише крок на зустріч європейським стандартам роботи з правопорушниками, але й можливість виправлення правопорушників без ув’язнення.

 

 

Каріна Саєнко, начальник Охтирського районного сектору №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь