A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

ДО ВІДОМА!

Дата: 10.10.2022 09:01
Кількість переглядів: 258

Я так довго кашляю! Це нормально?

  Кашель — це завжди неприємно. А якщо він довгий час не минає, то ще і тривожно.

 Це точно просто кашель? Чи може вже ознака того, що моя застуда перетворилася на… А тут уже все залежить від рівня вашої фантазії та глибини гугл-пошуку. Маючи тривалий кашель, можна встановити собі купу діагнозів: від лонг-ковіду до раку легенів. Та чи завжди тривалий кашель — це страшно?

Що таке кашель?

 Важливо зрозуміти, що кашель — це не хвороба. Це симптом, який допомагає нам позбавитись чогось, чого в нашому організмі бути не повинно. Ми відкашлюємо слиз, де можуть міститися збудники хвороб, викашлюємо пил, чужорідні предмети тощо. Але буває й так, що кашель затягується. У багатьох випадках це зовсім не означає, що ви захворіли на щось страшне.

 Найчастіше кашель просто триває після вже перенесеної вірусної інфекції. Іноді він може не проходити і протягом 3–8 тижнів, але зазвичай усе ж таки минає самостійно й без лікування.

 Проте якщо ви кашляєте вже понад 8 тижнів і краще не стає — це точно причина звернутися до лікаря/ки, про що пише Національна служба здоров’я Великої Британії.

 “Яскравий приклад кашлю після вірусної інфекції — це коронавірус, — каже фтизіатриня та пульмонологиня Марина Корчинська. — Близько 5 % перехворілих можуть кашляти орієнтовно рік і більше”.

 Лікарка наголошує, що дуже важливо бути уважними до проявів, які вказують на те, що кашель може бути симптомом небезпечного захворювання.

А саме:

  • кашель у динаміці стає інтенсивнішим;
  • мокротиння змінилось, у ньому з’явився гній чи навіть кров;
  • кількість мокротиння збільшилась;
  • відчуття стиснення в грудях.

Також зверніть увагу на симптоми, які супроводжують кашель:

  • лихоманка;
  • утруднене дихання;
  • свистяче дихання;
  • втрата ваги;
  • сильна втома;
  • пітливість по ночах тощо.

“Часто причиною тривалого кашлю є синдром постназального затікання або ж рефлюкс езофагіт. Це ситуація, коли частина вмісту шлунку потрапляє в стравохід, ротоглотку або дихальні шляхи”— каже лікарка.

 Вона не радить призначати собі самостійно ані ліки, ані діагностику. “Самодіагностика у вигляді мультиспіральної комп’ютерної томографії не додасть пацієнтові чи пацієнтці розуміння кашлю, а тому варто проконсультуватися з фахівцем/чинею, перш ніж отримати опромінення та витратити кошти. Часто зустрічаю діагностику кашлю по Google й самопризначення собі досліджень. Не треба так”— пояснює Корчинська.

 Причиною кашлю також може бути наша психіка. Такий кашель називають психогенним.

 Він часто виникає саме в дітей. Хоча кашель цей буває доволі гучним, він магічним чином минає, коли дитина спить або відвертає увагу на щось. 

 Для лікування цього типу кашлю може знадобитись участь психотерапевта/ки чи психіатра/ині.

А якщо це туберкульоз?

 Звичайно, тривалий кашель може бути ознакою туберкульозу. Але фтизіатриня наголошує: якщо є туберкульоз гортані, трахеї чи бронхів, то кашель настільки надокучливий та стійкий до будь-яких препаратів проти кашлю, що пацієнти/ки досить швидко звертаються за допомогою.

 “А от решта легеневих форм туберкульозу може протікати взагалі без кашлю. Тому кашель не є типовим симптомом туберкульозу”— каже лікарка.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь