ДО ВІДОМА!
Як забезпечити себе якісною питною водою
У місцевості, де населення переважно використовує для господарсько-питних цілей воду децентралізованих джерел (громадські, приватні шахтові та трубчасті колодязі) є суттєва загроза бактеріального та хімічного забруднення питної води внаслідок потрапляння дощових і талих вод під час повені та паводків, а також через забруднення водоносного горизонту із поряд розташованих вигрібних ям, приміщень для утримання тварин, компостних куп тощо.
До речі, за даними Тростянецького відділення Охтирського районного відділу ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ» 7,47% досліджених в 2022 році зразків питної води з шахтних колодязів в Тростянецькій та Боромлянській територіальних громадах не відповідали по мікробіологічним (бактеріологічним) показникам (в 2021 році цей показник становив 23,34%).
З метою попередження виникнення отруєнь і масових спалахів інфекційних захворювань серед населення громад, власникам приватних колодязів та балансоутримувачам громадських колодязів необхідно здійснювати заходи, що запобігають бактеріальному та хімічному забрудненню питної води, а саме:
- Ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод) шляхом влаштовування перехоплюючих канав, які відводять стоки від колодязя. Навколо колодязя необхідно робити «замок» із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15-20 см з ухилом від колодязя;
- Здійснювати щорічне чищення та дезінфекцію колодязів з відкачуванням води, чищенням стінок від нальоту, а дна - від осаду з послідуючим контролем якості питної води (додаток 11 ДСанПіН 2.2.4-171-10);
- Біля колодязя слід влаштовувати підставу для відер, навколо споруди повинні бути огорожа (радіусом не менше 2 м) з воротами (хвірткою) та стежка із твердим покриттям (від воріт до колодязя);
- Наземна частина шахтного колодязя (оголовок) повинен щільно закриватись кришкою (металевою чи дерев’яною), зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку. Оголовок трубчастого колодязя (свердловин) повинен бути вище поверхні землі на 0,8 – 1,0 м та герметично закритим, мати кожух та зливну трубу з гаком для відра;
- Під час повені та паводків споживати з колодязів тільки кип’ячену воду.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського районного управління ГУ ДПСС в Сумській області