A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

ДО ВІДОМА!

Дата: 10.02.2023 13:47
Кількість переглядів: 142

ДЛЯ УНИКНЕННЯ КОНФЛІКТНИХ СИТУАЦІЙ

МІЖ ПАСІЧНИКАМИ І СІЛЬСКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ ЧІТКЕ ВИКОНАННЯ ОБОМА СТОРОНАМИ ЗАКОНУ

  Отруєння бджіл – це наслідок несвоєчасного попередження пасічників про час, місце, діючу речовину, характер хімічних обробок сільгоспкультур, термін дії препарату, відсутність іншої інформації щодо обробки полів, тобто порушення законодавства про використання отрутохімікатів.

  Відповідно до ст.38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства у галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність.       Статтею 39 зазначеного закону передбачено, що відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення чинного законодавства про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. А ст. 40 цього закону визначає: суперечки, що виникають в галузі бджільництва, вирішуються судом у встановленому законом порядку.

 Виходячи з вимог чинного законодавства, сільгоспвиробникам при обробці полів слід дотримуватись наступних запобіжних заходів та враховувати такі чинники:

- швидкість руху повітря (при вітрі більше ніж 5 м/с обробка полів заборонена, особливо при авіаційних обробках);

- не обробляти пестицидами квітучі сади, ягідники, поля;

- обробки слід проводити у період відсутності активного льоту бджіл, краще в ранкові або вечірні години;

- отруєння бджіл – це наслідок несвоєчасного попередження бджолярів про час, місце, діючу речовину, характер хімічних обробок сільгоспкультур, термін дії та термін очікування препарату, а також наявність іншої інформації щодо обробки полів. Сільгоспвиробники повинні всіма доступними способами не пізніше ніж за 3 доби попередити бджолярів в радіусі 7 - 10 км.

  Бажано об’їхати і проінформувати бджолярів особисто або оповістити їх у телефонному режимі з метою запобігання негативним наслідкам.

  У свою чергу бджолярі в період обробки мають займати активнішу позицію, повідомляти про те, де розміщені їхні пасіки, ставити до відома фермера та фермера сусіда в радіусі 10 км.

  Однією з важливих умов є реєстрація та паспортизація пасік у районних державних лікарнях ветеринарної медицини, а також відповідно до вимог ст. 13 Закону України «Про бджільництво» пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцем знаходження юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах. Без зазначеної реєстрації тяжко щось довести в суді.

  Контактні телефони: 5-17-76 – Охтирська райветлікарня, 6-66-08 – відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Охтирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь