A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

2022 - РІК НЕЗЛАМНОСТІ

Дата: 28.02.2023 13:47
Кількість переглядів: 603

Шановні жителі Боромлянської громади!

  Фото без описуМинула річниця страшної трагедії, коли на мирну, демократичну країну, віроломно напала орда сусідів - рашистів.

  Ми пережили нелегкі дні окупації, проявили витримку, громадянську мужність. Минув рік надій та сподівань, тяжкої праці, віри в перемогу. Я думаю, всі розуміють, що ми воюємо не тільки з монстром Путіним, а його режимом, який породила ця система, а масштаби своїх діянь росіяни відчують після нашої Перемоги, коли будуть відбудовувати нашу рідну неньку - Україну до останнього зруйнованого будинку.

  До кордону з агресором всього 30 км, але за минулий рік завдяки співпраці з гуманітарними центрами, громадськими організаціями, при допомозі Сумської обласної військової адміністрації ми завели в громаду досить великі кошти. Бюджет сільської ради через агресію втратив до 35 % своїх надходжень, деякі підприємства виїхали на захід, тому основна надія була на спонсорів.

  Оперативно надали допомогу організації:

  • «U-LEAD З Європою від GIZ» фронтальний навантажувач на суму 1026, 6 тис.грн, 8 генераторів, ланцюгові пили;
  • «АКТЕД (ACTED) устаткування для свердловин (насоси, станція керування);
  • «Сейв ЗЕ ЧІЛДРЕН ІНТЕРНЕШНЛ в Україні» надав асенізаційну машину на суму 2,7 млн.грн.;
  • Червоний Хрест надав фінансову допомогу постраждалим від агресії, а також обігрівачі;
  • БО «Посмішка ЮА» надала буржуйки та обігрівачі;
  • БО «Медаір» надала дрова, медикаменти, ремонтувала вікна та двері;
  • БО «Право на захист» - грошові компенсації, обігрівачі;
  • Міжнародна міграційна служба виділила дрова, які згідно рішення виконкому отримають певні категорії військовослужбовців.

  Найбільших руйнувань від авіа ударів зазнав ліцей та багатоквартирні будинки, пошкоджені були дахи та вікна. Найбільшу допомогу ми отримали від департаменту капітального будівництва Сумської обласної військової адміністрації, до 5 млн.грн, було освоєно при ремонті даху та вікон школи, 24-х квартирного будинку, що по вулиці Харківська 36.

  Співпраця з благодійним фондом «Людина в біді» дала можливість відремонтувати практично всі багатоквартирні будинки – замінити вікна, відремонтувати дахи, встановити вікна по селу в приватному секторі.

  Крім того, цей фонд винайшов можливість замінити опалення в школі на сучасне – це не один мільйон, та долучитися до ремонту бомбосховища, яке б відповідало сучасним вимогам - це більше 1,5 млн.грн.

  Планується в найближчі терміни: реконструкція котельні в школі на умовах спів фінансування – вартість проєкту 2,0 млн.грн., (вчора заключений договір між підрядником та спонсорами проєкту), будівництво котельні в лікарні з установкою твердопаливного котла, вартість проєкту 1,2 млн.грн., капітальний ремонт даху музею школи та бібліотеки.

  Сьогодні виготовлена документація на всі пошкоджені об’єкти, але за минулий рік платежі на капітальні роботи були обмеженими, тому виконувалися роботи тільки по благоустрою – це 506,9 тис. грн., які в основному освоїли КП «Добробут» та КП «Сервіс» Боромлянської сільської ради, їм велика подяка: не дивлячись ні на що, у нас чисті цвинтарі, прибрані руїни центру, завдяки їм перевезені десятки тонн гуманітарної допомоги.

  За цей період велику роботу провели волонтери: безоплатно їх запросили на тиждень допомогти розділити гуманітарку, а майже рік вони виконували громадянський обов’язок. Зрозуміло, що без ТДВ «Маяк» та ТОВ «Нафтогаз-Прима», які забезпечили транспортом, ми б не отримали і 10-ї частини гуманітарної допомоги, їм за це низький уклін від всіх жителів громади. Взагалі, гуманітарний центр, завдяки своїй харизмі та комунікації, домігся залученню багатьох спонсорів, практично все населення громади отримало є-допомогу, отримали виплати на дрова жителі, в яких відсутня субсидія.

  Хочеться подякувати всім жителям громади, які допомагали чим могли, Збройним силам України, копали окопи нашим воїнам, варили їсти, надавали житло, збирали продукти та теплі речі, працівникам школи, які плели маскувальні сітки.

  Але найбільшими героями були наші медики, енергетики, газовики, які виконували свій обов’язок не зважаючи на небезпеку, працівники агрогосподарств, які після деокупації вийшли в поле, де могли бути міни і розтяжки.

  Мені здається, що окупація, згуртувала нашу громаду, а гуманітарна допомога, навпаки, розбалансувала. Найбільше збентежило громаду отримання теплиць від Червоного Хреста. Цікавий факт: жоден  із них не подумав, чого зі 100 теплиць, які прийшли на область, на 51 територіальну громаду, 50 отримала Боромлянська ТГ? Може хтось працював? Між іншим, спонсор надавав свої вимоги до отримувачів майна, в першу чергу результат: у квітні-травні теплиці повинні працювати на сім’ю. Це був перший транш, якщо ми його виправдаємо, будуть надані ще партії теплиць. Я розумію, що в кожній людині є маленька сіра жабка – жабка заздрості, але на жаль, особливо в Боромлі, це велика африканська жаба періоду мусонних дощів. Зрозуміло, що заздрість – це рак людської душі, давайте його переможемо разом. Між іншим, претендентів на отримання теплиць тестували волонтери Червоного Хреста, 5 відмовили, 9 людей відмовилися самі. Тому, першочергово теплиці отримали ті, хто вміє працювати, дасть позитивний результат та зелену вулицю наступним одержувачам.

  Взагалі хотілося б звернутися до всіх жителів, в першу чергу до адміністраторів групи «Боромлянська територіальна громада»: спонсори, громадські організації, моніторять ситуацію в громаді, тому не плюйте в колодязь, з якого п’єте воду, потерпіть до перемоги.

  Я б хотів багато написати, про псевдо патріотів, які навіть у період окупації показали своє справжнє обличчя, про мародерів, яких я виганяв та зачиняв у зруйнованих магазинах, але то інша сторінка історії! Сьогодні в нас одна мета, одна ціль та мрія – перемога!

  Наші воїни сьогодні захищають не тільки нас, а й майбутнє наших наступних поколінь. Низький уклін військовослужбовцям нашої ТГ та їх сім’ям. Віримо, що ви повернетеся живими та з перемогою.

  Боромля знаходиться на другому рубежі оборони, тому давайте, чим можемо, допомагати ЗСУ, бо ми розуміємо, якщо буде повторна окупація нашої громади, то вона буде проходити врази тяжче чим попередня.

  Бажаю всім тепла, добра, терпіння і Божого благословення.

  Всім нам Перемоги, причому найближчим часом. Слава Україні!!!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь