Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

ДО ВІДОМА!

Дата: 17.04.2023 11:13
Кількість переглядів: 166

Як  уберегтися  від  кліщів ?

   Фото без описуПочаток весни – це не лише теплі сонячні дні, а й вихід кліщів із стану діапаузи (зимівлі). Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.

Кліщі можуть переносити збудників багатьох інфекційних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), туляремії, анаплазмозу, ерліхіозу  та інших. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.

       В Україні за 2022 рік було зареєстровано 3875 випадків захворювання на Лайм–Бореліоз (це на 59% більше, ніж у 2021-му), по Сумській області – 216 випадків (на 25% більше, ніж у 2021-му).

7 порад, як уберегтися від кліщів:

  • Якщо ви зібралися на прогулянку, насамперед подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг світлого кольору із довгими рукавами, манжети повинні прилягати до зап’ясть, дуже бажано вдягнути штани і заправити їх у шкарпетки. Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо
  • Для захисту використовуйте репелент — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте у траву обабіч - саме там кліщів найбільше. Для відпочинку зупиняйтеся на сухих, добре освітлених галявинах з рідкою травою.
  • Увага: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв. до трьох і більше годин.
  • Оглядайте себе та своїх близьких щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус. Потрібен ретельний огляд, оскільки нападником може бути і так звана німфа — молодий дуже маленький кліщ.
  • Одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням.
  • Одяг, який ви зняли, слід ретельно почистити і випрати. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

   З метою запобігання захворювань, у разі нападу кліща, слід звернутися до свого сімейного лікаря, який назначить в разі потреби подальше лікування.

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського районного управління ГУ ДПСС в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь