ДО ВІДОМА!
Сальмонельоз та його профілактика !
Щорічною особливістю теплого періоду року являється сезонне зростання рівня гострих кишкових захворювань, в т.ч. захворювань на сальмонельоз. За даними ДУ «Сумський ОЛЦПКХ МОЗ» у першому кварталі поточного року в Сумській області вже зареєстровано 24 випадки захворювань на сальмонельоз, із них 7 випадків зареєстровано в Охтирському районі. Інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч населення становить 1,32, що у 1,9 рази більший ніж у минулому році. Домінуючим збудником інфікування є Sal.enteritidis, що вказує на харчовий шлях передачі. В результаті проведених епідрозслідувань всіх випадків сальмонельозу установлено, що хворі вживали курячі яйця (домашні, куплені у магазинах, на ринках), м'ясо (куряче домашнє, куряче з ринку) та продукти переробки м’яса (чебуреки, пельмені), риба (скумбрія, оселедець), тощо.
Симптоми
При харчовому зараженні захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, вівці, домашня водоплавна птиця, кури, а також хвора людина або носій. Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.
Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея, спостерігається розлад гемодинаміки на фоні токсикозу та зневоднення.
Профілактика
З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:
- не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин.
- м’ясо необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками, придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
- під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;
- всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
- ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
- використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;
- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;
- під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.
У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського районного управління ГУ ДПСС в Сумській області.