Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

ДО ВІДОМА!

Дата: 16.05.2023 15:08
Кількість переглядів: 135

Сальмонельоз та його профілактика !

  Фото без описуЩорічною особливістю теплого  періоду року являється сезонне зростання рівня гострих кишкових захворювань, в т.ч. захворювань на сальмонельоз. За даними  ДУ «Сумський ОЛЦПКХ МОЗ» у першому кварталі поточного року в Сумській області вже зареєстровано 24 випадки захворювань на сальмонельоз, із них 7 випадків зареєстровано в Охтирському районі. Інтенсивний показник захворюваності на 100 тисяч населення становить 1,32, що у 1,9 рази більший ніж у минулому році. Домінуючим збудником інфікування є Sal.enteritidis, що вказує на харчовий шлях передачі. В результаті проведених епідрозслідувань всіх випадків сальмонельозу установлено, що хворі вживали курячі яйця (домашні, куплені у магазинах, на ринках), м'ясо (куряче домашнє, куряче з ринку) та продукти переробки м’яса (чебуреки, пельмені), риба (скумбрія, оселедець), тощо.

Симптоми

    При харчовому зараженні захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, вівці, домашня водоплавна птиця, кури, а також хвора людина або носій.  Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.

   Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея, спостерігається розлад гемодинаміки на фоні токсикозу та зневоднення.

Профілактика

 З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

  • не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин.           
  • м’ясо необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками, придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
  • під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Скажімо, ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;
  • всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
  • використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук;
  • під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.

  У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського районного управління ГУ ДПСС в Сумській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь