Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

Профілактика гепатиту А

Дата: 26.10.2023 15:19
Кількість переглядів: 163

Фото без описуПрофілактика гепатиту А.

     За даними Міністерства охорони здоров’я України в одному із районів міста Вінниця зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. Станом на 25 жовтня 2023 року з підтвердженим діагнозом гепатит А госпіталізовано вже 81 пацієнт, з яких 15 дітей. Ще 19 пацієнтів перебувають у лікарні з підозрою на інфікування та очікують підтвердження діагнозу. Постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу та залишаються під наглядом лікарів. 

  Що потрібно знати про гепатит А? Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому важливо пам'ятати про профілактику гепатиту А. Дотримання гігієни під час приготування їжі, як миття овочів і фруктів перед їжею, допоможе запобігти передачі вірусу через їжу. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Крім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню. 

  Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 0С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення. Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність вірусного гепатиту А. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

 Не займайтеся самолікуванням, при появі перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.

  Вакцини проти гепатиту А в Україні не входять до переліку безоплатних щеплень, однак їх можна купити в аптеках. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського районного управління ГУ ДПСС в Сумській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь