Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

«Суспільно корисні роботи – як спосіб примусового стягнення аліментних боргів»

Дата: 03.11.2023 15:02
Кількість переглядів: 106

Фото без опису«Суспільно корисні роботи – як спосіб примусового стягнення аліментних боргів»

06 лютого 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Закон передбачає засоби примусового виконання рішень до боржника, який не сплачує аліменти більше ніж шість місяців. Внесення змін здійснено з метою впливу на несумлінних батьків, адже за ухилення від сплати аліментів виконуються оплачувані суспільно корисні роботи, а отримані кошти спрямовані на сплату аліментів, що є ефективним заходом для погашення наявної заборгованості.

 Суспільно корисні роботи - це вид адміністративного стягнення, який полягає у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких та перелік об'єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

 Суспільно корисні роботи призначаються судом (суддею) на строк від 120 до 360 годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми — не більше двох годин на день. Суспільно корисні роботи не призначаються особам з інвалідністю І або ІІ групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років. 

 Порушники перебувають на обліку та відбувають адміністративне стягнення в уповноваженому органі з питань пробації за місцем проживання.

За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж установлений законом мінімальний розмір оплати праці. Кошти, нараховані за відбування порушником суспільно корисних робіт, перераховуються на рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого перерахування стягувану для погашення заборгованості по аліментам.

 У разі ухилення від відбування суспільно корисних робіт, санкцією ст. 183-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративний арешт строком до 10 діб. Щодо порушників, які злісно ухиляються від відбування стягнення, уповноваженим органом з питань пробації надсилаються матеріали до органу поліції для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до ст. 389-2 Кримінального кодексу України.

 Так, 03 листопада 2023 року відбулася робоча зустріч начальника Охтирського районного сектору №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області Каріни Саєнко із головою Боромлянської сільської територіальної громади Василем Романікою. Під час зустрічі було обговорено питання щодо належного виконання постанов суду про застосування суспільно корисних робіт та запобігання у майбутньому порушень вимог чинного законодавства та під час формування місцевого бюджету на 2024 рік передбачити кошти для оплати виконання суспільно корисних робіт. За результатами зустрічі Василь Романіка повідомив, що у проєкті місцевого бюджету Боромлянської сільської ради на 2024 рік передбачено кошти у сумі 25 тис. грн. для оплати праці громадян під час виконання ними суспільно корисних робіт. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь