Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

Профілактика грипу, ГРВІ, COVID-19 !

Дата: 15.11.2023 08:20
Кількість переглядів: 112

       Фото без описуЗ настанням холодного періоду року традиційно щороку відмічається підйом захворюваності людей на грип, гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), а також захворюваності на  COVID-19. Так, за офіційними даними ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я», показник захворюваності в Сумській області на  ГРВІ на 45 тижні епідсезону 2023 -2024 р.р. (03.11-09.11.2023) становив 412,9 на 100 тис. населення проти 411,7 за попередній тиждень (в абсолютних цифрах кількість ГРВІ збільшилась на 13 випадків, з 4255 до 4268). Інтенсивність епідпроцесу за звітний тиждень поточного року була в 2,3 рази більшою за рівень епідсезону 2022-2023 р.р. Що стосується захворюваності на COVID-19, то за 45 тиждень в області зареєстровано 484 випадки, що на 44 більше, ніж за попередній тиждень. Кількість госпіталізованих з COVID-19 становить 94 особи, з них 3 особи перебуває у реанімації (минулого тижня - 2). Майже дві третини всіх госпіталізованих (61,7%) – це люди віком 30-64 роки, ще трохи більше чверті – 65 років і старше. Зареєстровано 1 випадок смерті серед хворих з COVID-19 у Шосткинській міській громаді.

     Дуже прості заходи допоможуть вам уникнути підхопити вірусну інфекцію і зберегти ваше здоров’я:

  • уникайте близького контакту з хворими;
  • якщо захворіли ви, то намагайтеся якнайрідше перебувати поряд із іншими людьми, щоб не заразити їх;
  • при кашлі чи чхані прикривайте ніс та рот серветкою;
  • часто мийте руки з милом. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте антисептик для рук (спреї або гелі на спиртовій основі);
  • намагайтеся не торкатися обличчя, особливо зони очей, носа та рота. Саме через ці органи мікроби найшвидше проникають в організм;
  • періодично провітрюйте приміщення, використовуйте зволожувач повітря;
  • достатньо спати, збалансовано харчуватись та не забувати про фізичну активність.

       Найдієвіша профілактика грипу – це щорічна вакцинація, яка є рекомендованою, однак не входить до переліку безоплатних вакцин. В Україні доступні дві вакцини – французького та корейського виробництва – проти грипу, які пройшли державний контроль відповідності показникам якості та продаються в аптеках.

    Вакцинація проти COVID-19 залишається безоплатною для кожного українця. Вакцинуватися можна у пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики на даний час використовують вакцини Janssen (виробник Johnson&Johnson) та Comirnaty (виробник Pfizer).

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського районного управління ГУ ДПСС в Сумській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь