Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

Що треба знати про сказ?

Дата: 17.11.2023 08:13
Кількість переглядів: 147

Епідеміологія

  Фото без описуСказ присутній на всіх континентах, за винятком Антарктиди, і, за оцінками, щороку спричиняє понад 59000 смертей. Найвищі глобальні показники смертності спостерігаються в Азії та Африці. У 99% випадків люди інфікуються сказом від собак, однак першопочатковим тваринним резервуаром вірусу вважають кажанів. Передавання сказу від диких тварин, окрім кажанів, вважається рідкістю.

Патогенез та клінічна картина захворювання

  Сказ — це гострий енцефаліт, спричинений ліссавірусною інфекцією. Вірус присутній у слині інфікованих тварин і передається в результаті його контакту з ранами або слизовими оболонками.

  Інфекція проникає в периферичну нервову систему, спинний і головний мозок. Клінічні ознаки пов’язані із запаленням і пошкодженням головного мозку та включають гіперактивність, галюцинації та гідрофобію («буйний» сказ) або параліч і кому (паралітичний сказ) із подальшою смертю. В більшості випадків інкубаційний період триває 2-3 місяці, але може варіюватися від 5 днів до більше ніж 1 року.

  В разі розвитку клінічних ознак сказ має летальні наслідки. Він відрізняється від багатьох інших інфекцій тим, що клінічному захворюванню можна запобігти шляхом своєчасної імунізації, навіть після контакту з інфекційним агентом.

Діагностика

  Клінічний діагноз сказу встановлюють на основі клінічної картини та історії контакту з тваринами з підозрою на сказ. Лабораторне підтвердження сказу людини може бути виконане ante mortem або post mortem з використанням зразків слини, спинномозкової рідини або біопатів тканин для виявлення інтактних віріонів, геномної РНК вірусу та антитіл чи антигену.

Профілактика

 Своєчасне проведення постконтактної профілактики (ПКП), що складається з ретельного промивання ран, застосування антирабічного імуноглобуліну у тяжких випадках і проведення курсу вакцинації проти сказу, є високоефективним у запобіганні смерті людей, які зазнали впливу вірусу сказу. Вакцинація собак паралельно з ПКП є ефективною та недорогою стратегією запобігання передаванню вірусу сказу від собак до людей. У той самий час просвіта та обізнаність є ключовими компонентами запобігання укусам скажених тварин, сприяння вакцинації собак і заохочення людей своєчасно звертатися по медичну допомогу в разі контакту зі сказом.

 Ознайомитися детальніше з Глобальним стратегічним планом із ліквідації сказу людини, що передається собаками, до 2030 р. "Нуль до 2030 р." можна за посиланням: 👇

https://drive.google.com/file/d/1sDz2XmkR6_IK_aOPHu4ELNlm5jCbvaZL/preview?fbclid=IwAR1iyOJ54c_RyVfmxinY1yE7PkWrp4fmjKJerwjJj86QXtOzOBtRM51X39k

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь