A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

День Соборності України

Дата: 22.01.2024 14:44
Кількість переглядів: 77

Фото без опису  В Україні 22 січня відзначається День Соборності України та 105-та річниця від підписання Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Цей день є визначною датою для українського суспільства.

 Ідея Соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. Акт злуки, проголошений 105 років тому – 22.01.1919 р. на Софійському майдані в місті Київ, став епохальною історичною подією, коли українські землі об’єдналися в одній державі. Це стало основоположною віхою українського державотворення, увінчало соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше із середини ХІХ століття.

    У цей день ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки, яке відбулося у 1918 році, та проголошення Акта злуки українських земель, що відбулося цього дня у 1919 році.

    Проголошення Соборності 22.01.1919р., коли Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в соборну державу, увінчало прагнення до єднання українців, розділених кордонами тогочасних імперій. Ця подія повністю руйнує твердження російської пропаганди, нібито українські землі вперше об’єднав Сталін у 1939 році.

    Упродовж багатьох десятиліть Акт злуки залишався ідейним імперативом боротьби за незалежну соборну державу. Після проголошення об’єднання УНР і ЗУНР 22.01.1919р. питання єдності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилося під сумнів.

    Російська пропаганда намагалася зіштовхнути між собою українські регіони, нав’язуючи уявлення про нібито різні «сорти» українців. Проте в сучасному спротиві російській агресії ми доводимо свою згуртованість і спільне прагнення жити у єдиній вільній державі, яка сама визначає своє майбутнє.

    Соборність сьогодні – це СПІЛЬНА ОБОРОНА УКРАЇНИ – силами держави та всього суспільства. В Україні немає території, яку ворог не прагнув би захопити або поцілити ракетами чи «шахедами», відтак немає умовного «глибокого тилу», де можна було б «сховатися», «перечекати», «пересидіти» тощо. Слід усвідомлювати, що кінцева мета московської орди – не захоплення частини українських територій, а повне знищення української державності та геноцид українського народу. Відтак Соборність сьогодні – це ТУРБОТА КОЖНОГО ГРОМАДЯНИНА.

    Для нас свято Соборності є дуже важливим, бо воно нагадує про найголовніший урок нашої історії: в єдності – сила, в розділенні – поразка. Тому День Соборності є святом для всіх громадян, символізуючи їхнє прагнення до єдності, свободи, європейських цінностей та демократії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь