A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

Охтирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області ІНФОРМУЄ!!!

Дата: 25.01.2024 14:48
Кількість переглядів: 78

ТРИХІНЕЛЬОЗ  ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

 Захворювання на трихінельоз до цього часу залишається актуальною проблемою ветеринарної медицини у багатьох країнах світу, адже його збудники циркулюють серед домашніх, диких та синантропних тварин, що й спричинює часте виникнення трихінельозних осередків.

 В останні 5 років в Україні, на фоні збереження тенденції до зниження  захворюваності населення на трихінельоз, було зареєстровано 5 спалахів трихінельозу серед людей в Херсонській, Чернівецькій, Миколаївській та Чернігівській областях, де захворіли 11 осіб та вживали в їжу уражені м’ясопродукти 85 осіб, з них 7 дітей.

 Трихінельоз – гостре інвазійне захворювання, біогельмінтоз спричиняється трихінелами, супроводжується лихоманкою та алергічними проявами.

 Даний гельмінт паразитує в організмі диких тварин (кабани, борсуки, ведмеді, лисиці, вовки), гризунів та домашніх тварин (переважно свиней). Основним джерелом зараження для людини є свині. Погіршенню епідемічної ситуації і поширенню трихінельозу сприяють: незадовільна ветеринарна експертиза свинячих туш, реалізація м’яса на стихійних ринках, незадовільний стан ринків, м’ясокомбінатів, незадовільна боротьба з гризунами.

 Основним чинником підтримання інвазії серед природних джерел є хижаки, а також поїдання трупів інвазованих тварин. Збудник трихінельозу із організму тварин в навколишнє середовище не виділяється. Хвора людина для оточуючих є епідемічно безпечною. Збудник захворювання перебуває в м’ясі в інкапсульованому стані. Потрапляючи в організм людини чи тварини, капсули перетравлюються, звідти виходять личинки.

  Зараження людини відбувається при вживанні в їжу м’яса або напівкопчених м’ясних виробів, які містять трихінели, частіше всього свинини або м’яса дикого кабана.

   Клінічні прояви -  головний біль, загальна слабкість, підвищується температура тіла до високих цифр, тривалістю від одного дня до 2-ох тижнів, турбує біль в м’язах: шиї, міжреберних, жувальних, литкових, спини, виникає набряк повік,  одутлість обличчя,  ознаки кон’юнктивіту,  алергічний висип. Клінічні прояви утримуються упродовж 1-3 тижнів.

 За тяжкого перебігу хвороби виникають різноманітні ускладнення: міокардит, пневмонія, рідше – менінгоенцефаліт, ураження печінки, нирок, які можуть призводити до летальних наслідків.

Заходи профілактики трихінельозу:

- в приватному секторі категорично забороняється подвірний забій тварин без ветеренарно-санітарного контролю;

- забій свиней допускається лише на забійних пунктах і майданчиках під контролем ветпрацівника з обов’язковою трихінелоскопією (дослідження зрізів м'яса та наявність личинок трихінел);

- категорично забороняється реалізація свинини, м'яса диких тварин без клейма ветсанекспертизи;

- категорично забороняється купувати м’ясо в місцях несанкціонованої торгівлі;

- необхідно споживати м’ясо добре просмаженим або провареним. Термічна обробка м’яса проводиться упродовж 2,5-3 години;

- в неблагополучних по трихінельозу населених пунктах повинна проводитись суцільна дератизація не менше 2-х разів на рік, очистка території від сміття, відлов бродячих собак та котів.

    Звертаємо увагу власників, які утримують тварин, не допускати згодовування незнезаражених кухонних відходів, субпродуктів. Систематично проводити дератизацію в приміщеннях де утримуються тварини. Не допускати закопування у землю загиблих тварин, оскільки дикі м’ясоїдні, безпритульні собаки можуть розривати місця поховань і ставати джерелом збудника інвазії.

Бережіть своє здоров’я, своїх рідних та близьких людей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь