A A A K K K
для людей із порушенням зору
Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

Переваги пробації

Дата: 05.02.2024 11:44
Кількість переглядів: 60

«Переваги пробації»

  Про пробацію ми вже розповідали раніше, а також зазначали, що метою діяльності якої є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, задля прийняття судом об’єктивного рішення про міру їхньої відповідальності.  

  Буває так, що у житті людини «щось пішло не так» і вона вчинила злочин. Безперечно, вона повинна понести покарання. Покарання призначається судом не для того, щоб зруйнувати життя людини, а для того, щоб відновити справедливість і створити умови, за яких така людина не буде вчиняти злочини.

  Існує багато обставин, які не виправдовують таку людину, але дають суду підстави не запроторювати її у в’язницю. Адже поведінка такої особи не несе значної небезпеки життю і здоров’ю інших. Для цього існують покарання, не пов’язані з позбавленням волі. Людину залишають відбувати покарання в умовах вільного суспільства, покладаючи на неї певні обмеження і обов’язки. Саме для цього у світі вже багато років існує служба пробації.

  Пробація не лише контролює поведінку правопорушників, залишених судом у суспільстві, але й надає їм необхідні консультації і підтримку, що допомагають змінити поведінку і не вчиняти в подальшому правопорушень. За багато років існування пробація довела ефективність покарань без позбавлення волі для певних категорій порушників закону.

  Пробація сприяє справедливому вироку, який дозволяє не втратити те позитивне, що є в порушника закону, відшкодувати завдані збитки та виправити проблеми, що сприяли злочинній поведінці.

  Але хотілось би розглянути переваги пробації перед покараннями, пов’язаними з позбавленням волі, саме у питаннях виправлення засуджених. 

Для держави в цілому:

-зниження злочинності та кількості ув’язнених осіб;

-позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі на багато дорожче (в 10-12 разів) для держави, ніж перебування особи на пробації;

-дотримання міжнародних стандартів та європейських цінностей.

Для суспільства:

-убезпечення громади від вчинення повторних злочинів;

-справедливе здійснення правосуддя: обрання покарання, необхідного і достатнього для виправлення.

Для особи, яка вчинила правопорушення:

-можливість змінитися без ізоляції від суспільства, підтримка на шляху до змін;

-збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді;

-збереження роботи та житла.

 На територіях Тростянецької міської територіальної громади та Боромлянської сільської територіальної громади виконання завдань та функцій пробації здійснює Охтирський районний сектор №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області.

  Протягом 2023 року по обліках сектору пройшло 153 особи, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, та притягнутих до адміністративної відповідальності:

- підготовлено 56 досудових доповідей, в т.ч. щодо 5 неповнолітніх обвинувачених;

- з метою підготовки до звільнення осіб, засуджених до покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк опрацьовано 25 повідомлень-запитів від установ виконання покарання;

- на рахунок місцевих громад перераховано 74630 грн., сплачених засудженими до покарання у виді штрафу;

- в дохід держави протягом року перераховано коштів на суму 82731 грн. 63 коп., утриманих із заробітку засуджених до виправних робіт.

  Пробація в Україні покликана забезпечувати безпеку суспільства та попередження вчинення нових повторних правопорушень особами, які їх вже вчиняли, це шанс особи на виправлення. Адже особи, які вчинили правопорушення, в першу чергу потребують підтримки, а не осуду та ізоляції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь