Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

Охорона праці в літній період

Дата: 24.07.2024 08:52
Кількість переглядів: 118

Охорона праці в літній період

Це літо в Україні видалось особливо спекотним. Вже декілька тижнів температура в більшості областей тримається на позначках більше 30 ºС. На підприємствах необхідно створити оптимамальний режим праці та відпочинку, щоб не допустити перегріву працівників та відкорегувати час роботи працівників.

Згідно з «Санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень», затвердженими постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42 (ДСН 3.3.6.042-99), регламентовано норми мікроклімату в межах робочої зони виробничих приміщень, закладів, установ, незалежно від їх форми власності та підпорядкування. Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкост, але верхньою межею температури на постійних робочих місцях (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28 ºС. Робота при температурі повітря більше 37 ºС відноситься  до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.

Засоби і заходи з нормалізації мікрокліматичних умов можуть бути різними: це і влаштування жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях, максимальне використання природної вентиляції, влаштування систем кондиціювання, використання спеціального одягу з натуральних тканин. З метою профілактики зневоднення організму потрібно правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води та напоїв +10...+15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води тощо. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати гідратацію організму (оптимальний вміст води, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину. Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується додержання здорового харчування.

Проте всі ці заходи є недостатньо ефективними при роботах на відкритих площадках. Тому слід організувати раціональні режими праці та відпочинку. Сумарна тривалість робіт при температурі більше 28 ºС не повинна перевищувати 4-5 год за зміну, тому іноді необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Внутрішньо змінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу: тривалість регламентованих перерв повинна становити не менше 10% робочого часу на кожні 2 ºС перевищення. Під час таких перерв працівники повинні перебувати у приміщеннях з різницею температур повітря не більше  5 ºС, та не нижче +24...+25 ºС. Це також слід враховувати працівникам, в приміщеннях яких встановлені кондиціонери.

Для допуску працівників до робіт в умовах перегрівного мікроклімату, вони повинні проходити попередні (при прийнятті на роботу) та періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 21.05.2007 № 246 «Про затвердження порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій». Воєнний стан не впливає на порядок проходження обов’язкових медичних оглядів, тому що відсутні нормативно-правові акти або інші розпорядчі документи, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення медичного огляду працівників чи допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов.

Світлана СКОРОДЄД, головний спеціаліст відділу профілактики та розслідування нещасних випадків управління контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь