Боромлянська громада
Сумська область, Охтирський район

Про перейменування села Першотравневе

Дата: 07.10.2024 11:22
Кількість переглядів: 58

Фото без опису

        На виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», з метою  приведення назви села Першотравневе у відповідність до стандартів державної мови, враховуючи рекомендації, надані у  рішенні Національної комісії зі стандартів державної мови від 22.06.2023 року № 230 «Про схвалення переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному веб-сайті Національної комісії зі стандартів державної мови»,  відповідно до Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженого Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року № 1654-Х, було проведене громадське обговорення щодо перейменування села Першотравневе.

  Враховуючи думку жителів населеного пункту,  Боромлянська сільська рада, відповідно до процедури перейменування населеного пункту, прийняла рішення про звернення до Охтирської районної ради щодо перейменування   села Першотравневе на село Попівка. Охтирська районна рада своїм рішенням підтримала ініціативу Боромлянської сільської ради та надала згоду на перейменування.

   Відповідно, Сумська обласна рада підтримала рішення Охтирської районної ради та прийняла рішення клопотати перед Верховною Радою про перейменування.

   Верховна Рада України розглянула питання про перейменування населених пунктів у вересні 2024 року. А у січні 2024 року набув чинності Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України», частина третя статті 15 якого передбачає, що під час перейменування населеного пункту  не допускається присвоєння йому назви іншого населеного пункту, яка існує в межах району. У Великописарівській громаді Охтирського району є село Попівка.

    Тому Верховна Рада України  Постановою «Про перейменування  окремих населених пунктів та районів» № 3984-ІХ від 19 вересня 2024 року перейменувала село Першотравневе Охтирського району на село Боромельське.

   Після обговорення з мешканцями села буде розглянуте питання щодо доцільності повторного звернення до Верховної Ради України щодо повторного перейменування населеного пункту.

   ВАЖЛИВО!!! На перейменування населених пунктів  кошти  не витрачаються.

Документи власності на будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказана стара назва, залишаються дійсними. Зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник забажає продати, подарувати або передати у спадок своє майно. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва. Проте, на вартості послуг нотаріуса чи реєстратора це не позначатиметься: покупець і продавець платитимуть таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва села не змінюється.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь